Treća generacija polaznika Škole objektivizma u Crnoj Gori je uspješno završila osmonedjeljni online kurs iz oblasti objektivizma, ali i praktične strane filozofije.

Od 4. aprila do 11. juna 2021. godine gotovo 25 polaznika je imalo prilike da se bliže upozna sa osnovama objektivizma kao filozofskog pravca, te da svoje novostečeno znanje primjeni u analizi praktičnih primjera u kontekstu društvenih promjena u Crnoj Gori, ali i regionu.

Na online predavanjima je obrađen širok spektar tema, a predavači/ce su bili stručnjaci iz različitih oblasti društvenih nauka. Takođe, polaznici su imali prilike i da čuju iskustva alumnista odnosno polaznika ranijih generacija Škole objektivizma, kao i onih koji su bili dobitnici Ajn Rend stipendija za odlazak na konferencije koje su održane u Pragu i Varšavi.

I ovogodišnje izdanje Škole objektivizma u Crnoj Gori je realizovano uz pomoć i podršku Ayn Rand Center Europe i Prometheus Foundation. Zahvalni smo što su još jednom prepoznali Crnu Goru kao jednu od destinacija za realizaciju svog programa koji već sada postaje značajan segment u promociji liberalnih vrijednosti i individualnog razvoja među mladim ljudima.

izjavila je Violeta Žudić, izvršna direktorica NVU Mreža za globalne komunikacije

Prvu nedjelju Škole je otvorio Đorđe Mančev koji je trenutno na magistarskim studijama na Slobodnom univerzitetu u Berlinu gdje izučava međunarodne političke odnose sa posebnim akcentom na Sjevernu Ameriku. On je kroz svoje predavanje polaznike uveo u osnovne koncepte objektivizma i predstavio dešavanja iz ličnog života Ajn Rend koja su dovela do pokretanja pitanja na kojima se zasnivaju ti koncepti.

U toku druge nedjelje, Slobodan Franeta, predsjednik NVU Mreža za globalne komunikacije i magistar međunarodne ekonomije, je polaznike upoznao sa idejom kapitalizma i problemima u interpretaciji kapitalizma u crnogorskom okruženju. Posebna pažnja je usmjerena na problem tzv. kroni-kapitalizma koji je u osnovi crnogorskog ekonomskog modela, ali i na važnost slobodnog tržišta u rješavanju problema koji su proizvod kroni-ekonomskog modela.

Sanja Ćopić, mlada umjetnica iz Srbije, je uvela polaznike u svijet umjetnosti i ukazala na preplitanje objektivističkih ideja sa svijetom umjetnosti. U svom predavanju od Antike do NFT-a: Umjetnost kao duh svog vremena, Sanja je polaznike, takođe, upoznala i sa sve većim uplitom tehnologije u svijet umjetnosti, posebno inovacijama koje donosi blokčejn tehnologija u ovom domenu.

Tokom šeste nedjelje Škole objektivizma, redovni profesor Nenad Vujadinović sa Fakulteta umjetnosti (Univerzitet Donja Gorica) je u svom predavanju govorio o važnosti pojedinca, ali i grupe u kreativnom procesu i stvaranju. Njegovo predavanje se oslanjalo na čuveni citat Ajn Rend koji kaže da kreativan čovjek nije motivisan željom da pobjedi drugog, već da stvara odnosno da ostavi stvaralački trag za sobom. Ovo predavanje je posebno bilo interesantno za polaznike iz razloga što je za svoj ishod imalo mnoštvo praktičnih savjeta koji mogu biti od koristi mladim polaznicima u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

Polaznici su imali prilike da poslušaju i predavanje na engleskom jeziku. U sedmoj nedjelji gostujuća predavačica je bila Laia Comerma iz Evropske liberalne omladine – LYMEC koja je govorila o praktičnoj strani politike i ulozi pojedinca, posebno žene, u političkim procesima unutar Evropske unije. Ona je takođe izrazila posebnu zahvalnost što je imala priliku da se obrati mladim ljudima u Crnoj Gori, ali i dala snažnu podršku u svim budućim aktivnostima koje podstiču bolji položaj mladih i jačanje individualnih sloboda.

Mnogi ljudi su liberalni iako toga još uvijek nisu svjesni. Individualnu slobodu moramo shvatiti kao najvrijednije blago koje posjedujemo; to je preduslov za svako ljudskog pravo.

izjavila je Laia Comerma, članica izvršnog biroa u organizaciji Evropske liberalne omladine – LYMEC

Polaznici su na posljednjem predavanju imali priliku da iznesu svoje utiske, ali i da predaju eseje koji će biti objavljeni u posebnoj publikaciji o individualnom razvoju nevladinog udruženja Mreža za globalne komunikacije.

Učestvovanje u Školi objektivizma mi je omogućilo da steknem novo iskustvo, da proširim svoje znanje o objektivizmu kao filozofskom pravcu i da imam bolje razumijevanje uticaja objektivizma na današnji svijet. Na predavanjima sam, uz odličnu saradnju sa koordinatorima, imao mogućnosti da slušam predavače iz različitih oblasti i time stvorim jednu cjelovitu sliku koja će mi zasigurno značiti u daljem razvoju, kako na poslovnom, tako i na privatnom putu.

rekao je Ognjen Šćekić, jedan od polaznika treće generacije Škole objektivizma i dobitnik ovogodišnje pohvalnice

Dodjela sertifikata i pohvalnica za najaktivnije je ove godine održana na ručku koji je priređen u turističkom kompleksu Portonovi u okviru Oscar’s Bar & Kitchen bara. Pohvalnice, u ime nevladinog udruženja Mreža za globalne komunikacije, za aktivno učešće i doprinos koji je uvaženi/a dao/la u procesu stvaranja platforme za slobodno, otvoreno i decentralizovano društvo u Crnoj Gori kroz zvanične programe dodjelila je Violeta Žudić.

Ogromno mi je zadovoljstvo što sam, kao jedna od polaznica, iskoristila datu priliku i naučila mnogo, ne samo o filozofiji objektivizma, nego i o različitim perspektivama, a najviše o samoj sebi. Iskustva i znanja maestralnih predavača, kojima sam bila izložena, pomogla su mi u oblikovanju i preispitivanju ličnih životnih stavova, što je za mene zaista neprocjenjivo. U najkraćim crtama, ovo iskustvo bih okarakterisala kao ekskurziju u neke nove dimenzije, sa vrlo vještim vodičima, i predivnim saputnicima.

rekla je Milica Kraljević, jedna od polaznica treće generacije Škole objektivizma i dobitnica ovogodišnje pohvalnice

Nema sumnje da su svi polaznici dali značajan doprinos u diskusijama koje su vođene u okviru predavanja, te da su time znatno otežali posao članovima našeg udruženja u izboru tri pojedinca koji su se posebno istakli. Ipak, posle višednevnog vijećanja odlučeno je da ovogodišnji dobitnici pohvalnica budu Diandra Kočan, Milica Kraljević i Ognjen Šćekić. Oni će pored standardnih poklona koji su obezbjeđeni za sve polaznike, dobiti i dodatne poklone koje obezbjeđuje nevladino udruženje Mreža za globalne komunikacije.

Ne reći ni formalno: “Zdravo!”, opštoj filozofiji, a u potpunosti se upoznati sa pravcem gospođe Ajn Rend me svakako kao srednjoškolku drugog razreda plašilo. Ali u onom momentu kada se klikom na dugme “Leave” na Zoom-u polako završilo i prvo predavanje Škole objektivizma, znala sam da ovdje nema mjesta za strah nema. Tokom posljednjih osam predavanja naučila sam toliko toga o objektiizmu, ali i neizmjerno mnogo o zrelom sagledavanju života kojeg nas ne uče u školskim klupama. Osvrt na finansije, političku organizaciju, aktivno građanstvo, ekonomiju, tržište, ali i kreativnost i umjetnost su samo neka od bogatstava koje će odnijeti iz ove škole.

izjavila je Diandra Kočan, polaznica treće generacije Škole objektivizma i dobitnica ovogodišnje pohvalnice

U nastavku prenosimo i iskustva ostalih polaznika, posebno se osvrćući na iskustva Branka Danilovića i Anđele Kaljević.

Kao polaznica treće po redu Škole objektivizma mogu reći da je moje iskustvo zaista sjajno. Shodno situaciji koja nas je sve zadesila zbog pandemije korona virusa predavanja su bila preko Zoom aplikacije, ali to nije omelo organizatore da ispune naša očekivanja. Imala sam priliku da upoznam sjajne ljude, razmjenim iskustva i čujem njihova mišljenja. Predavanja su bila jako interesantna i kvalitetna i uvijek smo imali vremena za diskusiju na kraju istih.  Pohvalila bih i predavače koji su bili divni prema nama i kojima smo se mogli obratiti za sva pitanja i nedoumice i mimo predavanja. Na kraju pozvala bih sve mlade da se prijave za sledeću Školu jer će biti na dobitku i sa znanjem i sa novim prijateljstvima.

Anđela Kaljević

Dok je Branko Danilović, takođe ovogodišnji polaznik, izjavio:

Škola objektivizma mi je pomogla da, zahvaljući izuzetno zanimljivim predavačima i cjelokupnom timu koji je radio na organizaciji projekta, proširim svoje znanje u oblasti filozofije i upoznam se sa novim stvarima, koja će mi zasigurno biti od koristi u budućnosti. Duboku zahvalnost dugujem svima koji su se potrudili da cijelu ovu priču učine uspješnom i zaista, iz sveg srca, preporučujem svim mladim osobama da se naredne godine prijave i budu dio ove Škole. Vjerujem da će im se svidjeti.

Branko Danilović

Nevladino udruženje Mreža za globalne komunikacije u saradnji sa Ayn Rand Center Europe je već započelo pripreme za četvrtu generaciju polaznika Škole objektivizma koja će zvanično započeti svoje putovanje u svijet objektivizma u prvom kvartalu 2022. godine. Četvrto izdanje Škole objektivizma donijeće značajne novine, a o istima će javnost, odnosno zainteresovani studenti/srednjoškolci, biti obavještena već krajem ove godine.