Vašington, SAD – U partnerstvu sa Svjetskim udruženjem poreskih obveznika, neprofitna organizacija Amerikanci za poresku reformu (eng. Americans for Tax Reform) predvodi veliku međunarodnu koaliciju od 76 konzervativnih grupa i aktivista iz 40 različitih država koji se protive primjeni globalne minimalne stope poreza na dobit. Koalicija je danas objavila pismo u kojem poziva Kongres SAD-a da odbije globalni prijedlog minimalnog poreza od najmanje 15 procenata o kojem su se vlade Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država usaglasile na G7 sastanku.

Poruka koalicije je jasna – ovaj sporazum bi značajno naštetio dragocjenoj poreskoj konkurenciji među zemljama i nanio nepotrebnu štetu preduzećima, radnicima i ekonomijama širom svijeta. Globalni minimalni porez bi u velikoj mjeri umanjio važnost konkurentnosti u pogledu izbora poreskih stopa što bi u značajnoj mjeri uticalo i na konkurentnost država na međunarodnom tržištu. Ova vrsta konkurencije među državama nudi važnu provjeru moći države i od vitalnog je značaja za osiguravanje efikasnih i razumnih nivoa oporezivanja.

Grover Norkuist, predsjednik neprofitne organizacije Amerikanci za poresku reformu, opisao je napore predsjednika Bajdena da nametne globalni minimalni porez na sljedeći način:


Karteli koji održavaju visoke cijene štete potrošačima. Stvaranje poreskog OPEC-a za vlade kako bi se izbjegla poreska konkurencija je loše za građane i poreske obveznike. Konkurencija odagnava rentijerstvo u poslu i vladi. Postavljanje minimalnog praga za potrošnju vlade je poput postavljanja praga za potrošnju ulja ili pšenica – u krajnjem utiče negativno na potrošača.

Grover Norkuist

Originalno pismo na engleskom jeziku možete pročitati ovdje, a u nastavku je prevod istog:

Uvaženi članovi/ice Kongresa,

Mi, dolje potpisane organizacije, koje predstavljaju poreske obveznike i potrošače širom svijeta, snažno se protivimo stvaranju globalnog sporazuma o minimalnoj stopi poreza na dobit od strane G7 država. Ovaj sporazum bi značajno naštetio dragocjenoj poreskoj konkurenciji među državama i nanio nepotrebnu štetu preduzećima, radnicima i ekonomijama širom svijeta.

Početkom juna ove godine vlade Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država dogovorile su se na sastanku Grupe sedam (G7) da uspostave globalnu minimalnu stopu poreza na dobit od najmanje 15 procenata. Zvanični samit G7 se održao u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna. Očekuje se da će lideri G7 zemalja na sastanku G20 u julu promovisati još sveobuhvatniji sporazum o međunarodnom oporezivanju.

Globalni minimalni porez bi u velikoj mjeri umanjio važnost poreske konkurentnosti među državama. Ovo nadmetanje među državama nudi kritičnu provjeru moći vlada i od vitalnog je značaja za osiguravanje efikasnih i razumnih nivoa oporezivanja. Prema istraživanjima nestranačke organizacije Tax Foundation iz Sjedinjenih Američkih Država: „Poreska konkurencija može pomoći da se porezi zadrže na njihovom optimalnom nivou, ograničavajući rasipnički vladinu potrošnju“. Uvođenje globalnog minimalnog poreza bi smanjilo pritisak na vlade sa većim porezima, a sveukupna stopa poreza na dobit bi se povećala na neefikasan i konfiskacijski nivo.

Predložena minimalna poreska stopa od 15 procenata bila bi posebno štetna za zemlje poput Irske, Bugarske i Mađarske kojima konkurentnost na međunarodnom tržištu ponajviše zavisi od održavanja nižih stopa poreza na dobit. Globalni minimalni porez takođe prijeti siromašnijim zemljama u razvoju koje moraju da održavaju visoke stope rasta kako bi se izvukle iz siromaštva. Smanjenje stopa poreza na dobit dovodi do povećanja investicija, produktivnosti i ekonomskog rasta, proizvodnje i na kraju viših životnih standarda.

Niže stope poreza na dobit su važno sredstvo za zemlje u razvoju da poboljšaju život svojih građana, a globalna minimalna stopa poreza bi umanjila efikasnost tog alata. Takođe je važno istaći da zemlje poput Kine nemaju namjeru da se dogovore ili primjene takav globalni minimalni porez i da će bilo koja druga mudra zemlja odmah smanjiti stopu poreza na dobit i ubirati korist.

Trebalo bi napustiti G7 sporazum o globalnoj minimalnoj stopi poreza na dobit, a G20 bi ga trebao odbaciti u julu na sastanku. Pojedinačne države bi trebale biti u stanju da prate sopstvene otvorene demokratske procese kako bi slijedile poreska pravila koja smatraju prikladnim, a ne da budu primorane da ustupe suverenitet grupi koja možda ne radi u njenim interesima.

Međunarodna tijela ne bi trebalo da narušavaju poreski sistem suverenih država i trebalo bi da budu usredsređena na olakšavanje poreske konkurencije, slobodne trgovine i ekonomskog prosperiteta za zemlje svih veličina.

Potpisnike ovog pisma možete pročitati ovdje.