Slobodan Franeta, predsjednik NVU Mreža za globalne komunikacije, bio je jedan od govornika na petom Investicionom forumu za Istočnu Evropu u Trstu koji organizuje Italijanska federacija za bankarstvo, osiguranje i finansije uz podršku Škole za menadžment u Trstu.

Tršćanski forum je tradicionalno mjesto sastanka i rasprava između kreatora politika, profesionalaca regulatora, akademske zajednice i učesnika sektora finansijskih usluga iz zemalja Jugoistočne Evrope od 2016. godine.

Ove godine postpandemijski finansijski scenariji u zemljama Istočne Evrope biće u središtu pozornosti, s evropskim fondovima za oporavak i ulogom banaka i osiguravajućih društava u upravljanju njima i u podršci fazi oporavka. U prvom dijelu foruma, pažnja foruma je bila usmjerena i na nove generacije – posebno u pogledu razumijevanja uloge mladih u razvoju novih perspektiva i izgradnji novih mogućnosti u postpandemijskoj obnovi regiona.

Moderatori panela koji je bio posvećen novim generacijama lidera na prostoru Jugoistočne Evrope vodili su Erica Pepe iz Međunarodnog Instituta za strateške studije (IISS) i Tobias Fromme iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pored Slobodana Franete, na panelu su govorili i Mihajlo Gajić iz Libeka, Ognjen Marković iz Savjeta za regionalnu saradnju, Radisav Purić iz Džordžson kompanije, i Edib Smolo profesor na Međunarodnom Univerzitetu u Sarajevu.